Tuesday, March 1, 2011

kRenuli smo...

Naša R zajednica je i zvanično počela sa radom u subotu, 19. februara, kada smo održali prvi sastanak. Iako je sastanku prisustvovalo samo četvoro ljudi, čini se da je to više nego dovoljno za početak. Poređenja radi, korisnička grupa u Sloveniji koja trenutno ima oko 60 članova i okuplja se dva puta mesečno, počela je samo sa 3 člana. Našu (za sad) skromnu grupu čine:
 • Kristina Veljković cv
 • Milan Kilibarda cv
 • Darko Vučetić cv
 • Aleksandar Blagotić cvNa prvom sastanku pričali smo o tome kako smo "otkrili" R, u koje svrhe ga koristimo, koje pakete i tekstualne editore najčešće koristimo, kao i o načinu na koji bi lokalna zajednica trebala da funkcioniše. Dogovoreno je da u naredne 2 nedelje krenemo sa objavljivanjem tema na blogu, u kojima će biti razmatrane osnove samog programskog jezika, kao i primena osnovnih statističkih tehnika u R-u.

Prve teme biće usmerene na sam postupak instalacije programskog jezika R, kao i na instalaciju paketa sa CRAN mreže. Zatim ćemo usmeriti pažnju na tekstualne editore i grafička okruženja, pri čemu ćemo imati u vidu različite platforme (operativne sisteme).

Paralelno sa objavljivanjem na blogu, uređivaćemo i Wiki stranice, na kojima će se nalaziti detaljna uputstva o pojedinim statističkim tehnikama i načinu njihovog sprovođenja u R-u. Očekujemo da ćemo za godinu dana uspeti da prikupimo dovoljno materijala, koji će biti od koristi kako početnicima, tako i iskusnim korisnicima R-a.

Ukoliko želite da pristupite lokalnoj zajednici, jednostavno se prijavite za mailing listu, preko forme na dnu strane. Diskusije na mailing listi su jedini vid interakcije između korisnika grupe i preporučujemo ovaj način komunikacije. Molimo Vas da se prilikom pristupanja grupi predstavite i kažete par reči o Vašim iskustvima sa R-om. Vaša pitanja u vezi sa R-om trebala bi da budu javna i dostupna svim članovima grupe, kako bismo ostvarili efikasnu razmenu informacija. Za sva pitanja "tehničke prirode", komentare, primedbe i sugestije koristite ovaj link.

1 comment:

 1. Voleo bih da se priključim vašoj zajednici...

  Završio sam Medicinski fakultet u Beogradu, a trenutno sam na doktorskim studijama na Univerzitetu u Milanu. Apsolutni sam početnik što se tiče R-a, ali vidim njegov ogroman potencijal.

  Puno pozdrava

  Stefan

  ReplyDelete