Friday, July 15, 2011

Okupljanje R zajednice Srbije: uvod u R i pisanje dinamičkih statističkih izveštaja

Sa osetnim zakašnjenjem se oglašavamo povodom prošlomesečnog (skromnog) okupljanja lokalne zajednice koje je održano pod pokroviteljstvom našeg sponzora, kompanije Revolution Analytics. Bilo je reči o "početnim koracima" u R-u i pogađate, o pisanju dinamičkih statističkih izveštaja.


Prva tema će svakako biti primamljiva svima, naročito onima koji se još nisu otisnuli u vode R-a, a koji to žele da učine (i iz nekog razloga to i dalje odlažu). Milan je pripremio vrlo detaljnu prezentaciju namenjenu početnicima u kojoj je "pokriveno" sve od tipova podataka do linearnih modela u R-u. Prezentacija je dostupna u PPT i PDF formatu, zajedno sa pratećim fajlovima, na ovoj adresi.

Ukoliko se bavite statističkom analizom, sigurno ste stekli rutinu pisanja statističkih izveštaja. R pruža nekoliko načina za kreiranje dinamičkih izveštaja - u drugoj prezentaciji je bilo reči o Sweave interfejsu koji povezuje R i LaTeX, kao i o paketu brew koji omogućava evaluaciju R sintakse unutar tekstualnih fajlova. Prezentacija je dostupna u PDF formatu.

Nadamo se da smo bili od koristi. Sva pitanja u vezi sa prezentacijama možete uputiti preko zvanične mailing liste (na koju se možete prijaviti i preko forme u donjem desnom uglu stranice).

PozdRav!!!

4 comments:

  1. Vidim da se "Sav taj R..." pojavio na listi koju ažurira Revolutions. Bravo! Sad ostaje samo da se Rmbači.

    ReplyDelete
  2. Hvala! Da, ima nas tamo vec izvesno vreme, posto su, je l' te i nasi sponzori. Sto se Rmbachenja tice, najverovatnije cemo se okupiti tamo sredinom oktobra... Iskreno se nadam da cemo imati nesto veci odziv ovog puta! =/

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Pozdrav za R-ovce iz Crne Gore :)

    ReplyDelete